10 Adımda Etkili Kriz Yönetimi – Kriz yönetimini doğru ve etkili bir şekilde gerçekleştirdiğinizde, söz konusu krizden hiç zarar görmeden ya da mümkün olabildiği kadar az zarar görerek kurtulabilirsiniz.

Bu bağlamda doğru kriz yönetimi önemlidir ve bunu nasıl başarabileceğinize dair 10 temel adımı sizler için bu yazımızda derledik…

1. Bilgi Edinin

Eğitim, her şeyin başıdır. Bu bağlamda etkili bir kriz yönetimi için önce bilgi edinmeniz gerekiyor. Olası kriz risklerine dair bilgi edinmelisiniz. Daha önce gerçekleşen benzer krizlerde neler yaşandı ve bu krizlerden zarar görmemek için hangi yöntemleri uygulamalısınız, bu ve benzer tüm soruların cevabını araştırarak ve bilgi edinerek öğrenebilirsiniz.

2. Ailenizi Bilgilendirin

Öğrendiğiniz bilgilerin, doğru bilgiler olduğundan eminseniz, bu bilgileri aileniz ile paylaşmanız çok faydalı olacaktır. Bu sayede sizin ya da ailenizin karşı karşıya kalabileceği herhangi bir kriz durumunda, aileniz krizin yönetimi için hangi adımları uygulayabileceğine dair bilgi edinmiş olacaksınız. Bu sayede sevdikleriniz için büyük bir iyilik yapmış olacaksınız.

3. Hazırlıklı Olun

Sabah uyanmak, arabaya binmek, işe gitmek ve akşam işten dönüp uyumak… Pek çok insan bu ve benzeri bir hayat tarzına sahip olduğu için her günün hemen hemen aynı geçtiğini ya da geçeceğini düşünür ancak durum hiç de böyle değildir. En basitinden işe giderken binilen toplu taşıma aracı içerisinde dengesiz birisinin silah çekerek ortalığı paniğe vermesi, yüzlerce ihtimalden sadece birisidir. Bu gibi krizlere hazırlıklı olmanız önemlidir.

4. Kriz Sürecinde Harekete Geçin

Herhangi bir kriz sürecinde, bildiklerinizi uygulamaya dökmeniz önemli ve gereklidir. Buna kısaca harekete geçmek deriz. Tabii ki, doğru bir kriz yönetimi yapabilmeniz için, bilgi edinmiş olmanız gerekiyor. Söz konusu kriz durumu ile ilgili önceden edineceğiniz bilgiler sayesinde, kriz sürecinde ne yapacağınızı ve nasıl hareket edeceğinizi bildiğiniz için krizi kısa bir sürede sonlandırabilir ya da sonlandıramayacağınız bir kriz ise de, söz konusu krizden en az zararla ya da hiç zarar görmeden kurtulabilirsiniz.

5. Bilginin Doğru Kullanımı

Edinilen bilginin doğru kullanımı önemlidir. Kriz sürecinin yanlış yönetilmesinin temel sebeplerinden birisi de panik yapılmasıdır. Bazı durumda insanlar kriz yönetimine dair ne kadar fazla bilgili olsalar bile, panik yaptıklarından dolayı bilgilerini doğru kullanamıyorlar. Örneğin aracında yangın tüpü bulunan bir vatandaş, ön kaportadan yanık kokusunu aldığında yapması gereken ilk şey yangın tüpünü almaktır ancak o an panik halinde sadece araçtan kendisini dışarıya atmaktadır.

6. Cesaretli Olmak

Cesaretli olmak, doğru bir kriz yönetimi için önemlidir. Ancak cesaretli olmak her insanın sahip olduğu bir özellik değildir. Buna rağmen, insanlar edinecekleri bilgiler sayesinde daha da cesaretli olacaktırlar. “10 Adımda Etkili Kriz Yönetimi” maddeleri okumak bir nebze cesaretinizi toplar.

7. Sürü Psikolojisine Uymamak

Özellikle de toplumun genelini ilgilendiren kriz durumlarında (ekonomik kriz, doğal afetler, yangın gibi) sürü psikolojisine kapılmak, ciddi bir hata olabilmektedir. Çünkü çoğunluğun kriz yönetimi aşamasındaki davranışları değil, sizin kriz yönetimi konusunda bildikleriniz ile uygulayacağınız bir kriz yönetimi en doğrusudur.

8. Çözüme Odaklanmak

Doğrudan çözüme odaklanmalısınız. Örneğin yakın zamanda yaşanılan bir olayda; sokak ortasında kadın bir erkek tarafından şiddete maruz kalıyor ancak kimse bu durumun çözümüne odaklı harekete geçmiyor. Durumu fark eden bir temizlik işçisi ise zaman kaybetmeden çözüme odaklanıp, kadına şiddet uygulayan erkeği anında polise haber vererek krizi çözüme getiriyor.

9. Teoriler Üretmek

Herhangi bir kriz sürecinde yeteri kadar zamanınız varsa, söz konusu krizin gidişatı ile ilgili teoriler ortaya koymalısınız. Bu teoriler “gerçekçi” nitelikte olmalıdır. Bu sayede, söz konusu teorilerin bir ya da birkaçının gerçekleşmesi durumunda hangi adımları atacağınızı belirlemelisiniz. Bu sayede daha da uzayacak ya da boyutu değişecek kriz türlerine karşı kendinizi garantiye almış olursunuz. 10 Adımda Etkili Kriz Yönetimi olarak yazdığım bu yazıda maddeleri uygulamanız halinde kendinizi krizden en az zararla kurtulabilirsiniz.

10. Krizin Üstesinden Gelmek

Ürettiğiniz teorilerin gerçekleşme olasılığını da dikkate alarak, söz konusu teorilerin gerçekleşmesi durumunda hangi yöntemleri uygulayacağınıza dair planlama yapmalısınız. Bu sayede dahil olduğunuz kriz bitinceye kadar kendinizi ve/veya sevdiklerinizi en iyi bir şekilde koruyabilirsiniz.

10 Adımda Etkili Kriz Yönetimi yazımda anlatılan 10 adımın daha fazlasını Krize Son kitabın içinde bulabilirsiniz. Gelecekte dahil olabileceğiniz her türlü kriz için şimdiden hazırlıklı olmanız mümkün ve önemlidir. Bunun için Krize Son kitabını buraya tıklayarak indirmenizi öneririz. Kitap içerisinde yer alan bilgiler sayesinde, hiç bir kriz sizlere zarar veremeyecek ve artık daha güçlü bir birey olarak yaşamınıza devam edebileceksiniz.

Krize Son kitabı

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş yap

Kayıt ol

Şifre sıfırla

Lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin, e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmanızı sağlayacak bir bağlantı alacaksınız.