COCO CHANEL

19 Ağustos 1883 -10 Ocak 1971/ Fransa

Gabrielle Bonheur Chanel. Coco lakabıyla ün yapmış, 20. Yüzyıla damgasını vurmuş, yaşadığı döneme göre son derece modern şapka ve elbise modelleri tasarlayan, Chanel markasının kurucusu olan modacı.

İsmi Time dergisinde “Yüzyılın En Önemli 100 Kişisi” listesinde geçen tek moda tasarımcısı.

Günümüz giyim anlayışının yaratıcısıdır. Yani nasıl modern mimari, modern resim gibi akımlar varsa modanın da modern çizgisini Coco uyarlamıştır. Zira o olmasaydı uzun kuş tüylü şapkalar ve poposu kocaman duran kabarık elbise modelleri giymeye devam ediyor olabilirdik.

Chanel sadece dünya kadınlarını değil Türk Askerlerini de giydirmiştir. 1930’lu yıllarda Atatürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniformalarını Coco Chanel’e tasarlatmıştır. Türk ordusu 1980’lere dek onun imzasını taşıyan üniformalar giymiştir. TSK kıyafetlerinin son tasarımını yapan Arzu Kaprol kıyafetlerde beğendiği ve değiştirmek istemediği kısımların hep Coco Chanel tarafından tasarlananlar olduğunu söylemiştir.

Kendi kurallarından asla ödün vermeyen, dönemin modasını yerle bir eden, ‘Şapkadan marka çıkaran’, pembe ipek bir perdeden muhteşem bir tuvalet dikerek, bir kızın mezuniyet gününün rezil olmasını önleyen bu kadın İkinci Dünya Savaşı nedeni ile bir süreliğine kepenk indirmek zorunda kalmıştır. Hayatının bir bölümünün anlatıldığı film en az tasarladığı aksesuar ve elbise modelleri kadar müthiştir. İzlemeniz önemle tavsiye edilir.

MARY QUANT

11 Şubat 1934/ Londra, İngiltere.

1962 yılında terzilik yapan Mary Quant almış olduğu eteğe bir makas darbesi vurduğunda modaya yeni bir çığır açtığının farkında bile değildi. Londra’da kocası ile birlikte açtıkları butik mağazası iş yapmayınca Mary Quant farklı bir şeylere yönelmek istedi. Aldığı ucuz kumaşlarla mini etek yapan Mary Quant genç kızların kalbine giden yolu aldığı tepkiler sonrasında keşfetmişti.

Vatikan’dan Mini Eteğe Yasak

Diz üzerinden on santim yukarıda olan bu etek hızlı bir şekilde moda haline geldi. İngiltere kraliyet ailesi bile mini etek siparişinde bulundu. Fakat mini eteğin ün saldığı zamanlarda Vatikan, ahlaksızlık olarak nitelendirdiği mini eteği yasakladı ve kiliseye mini etekle gelen hanımlar geri çevrildi. Bu sebepledir ki mini etek özellikle o dönemde yalnızca bir giyim tarzı değil, sosyal bir duruş ve tavır halini de almıştı. Derdi sadece şık olmak olmayan, mini etek giymiyor olsa dahi eksiklik hissetmeyecek hanımlar bile protesto ruhu ve ‘kişisel özgürlüğüme dokunma’ duruşu sergilemek amacıyla mini etek edinmişlerdi.

MIUCCIA PRADA

10 Mayıs 1949/ Milano, İtalya

‘Modadan nefret ediyorum ama aynı zamanda modayı seviyorum! Kim ya da ne olursak olalım hepimiz her sabah uyanınca ilk iş olarak giyiniyoruz. Moda, her gün kendimizi nasıl hissedip bunu dışarıya nasıl yansıttığımızla ilgilidir. Bu benim için derin bir mevzu!’
Prada markasının geliştiricisi Miuccia Prada’nın bu cümlelerinde moda felsefesinin ipuçları gizli.

Markanın temellerini atan (dede)Mario Prada, 1913′te deri çanta satarak giriştiği moda işinde, bu kadar başarılı olmayı hayal bile edemezdi. ‘Kadınların iş hayatında yeri olmadığına’ dair sert bir inancı olan dede Mario’ya hayatın bir şakası olsa gerek; bugün Prada’yı Prada yapan bir kadındır. Hem de öz be öz torun Miuccia Prada.

Üstelik anlatılana göre siyaset eğitimiyle desteklediği sol görüşü ve feminizm sempatisi besleyen güçlü bir kadın kendisi.

Başlangıçta sadelik, lüks, kalite ve şıklık temalarıyla deri çanta üreterek hayata geçen Prada markasını, 2000′li yıllarda moda endüstrisi karşısında yıkılması zor bir dev haline getiren (torun)Miuccia Prada, markanın imajını yenilerken kocası Patrizio Berteli de işin finans bölümüne yoğunlaşıp markayı daha da güçlü hale getiriyorlar.

Gençliğinde sıkça komünist faaliyetler yapmış olduğu söylenir. Chanel ceket ve inci kolyeleriyle bir zamanlar sokaklarda komünist duyurular dağıttığı, her 1 Mayıs’ta Roma meydanlarında aktif rol aldığı rivayet edilir.

Modaya damgasını vuran kadınlar serimizin ilk yazısı için bu isimleri seçtik. Diğer önemli isimleri de zaman zaman sizlere tanıtacağız . Öncelik verilmesini istediğiniz modacıları yorum olarak bırakın lütfen.

Sevgiyle,
Ayşegül D.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş yap

Kayıt ol

Şifre sıfırla

Lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin, e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmanızı sağlayacak bir bağlantı alacaksınız.