Ergenliğe giren kızıma nasıl davranmalıyım diye merak eden ve ne yapacağını bilmeyen anne babalara önerilerde bulunduk. Ergenliğe giren kıza nasıl davranılır ergenliğe giren kız çocuğa nasıl davranmalı işte cevaplar.

Bilinçli ebeveynliğinizi tescilleyen bu araştırmanızda size yardımcı olacak bilgileri paylaşmadan önce sizi bir tebrik edelim. Sizi ayakta alkışlıyoruz! Çünkü bunu hak ediyorsunuz. Bu konularda hala kendini geliştirmeyen binlerce ebeveyn var. Bu nedenle maalesef ki sağlıksız bireyler yetişmeye devam ediyor. Ergenliğe giren kızıma nasıl davranmalıyım konusunda gösterdiğiniz hassasiyete katkı sağlayacak bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Ergenliğe giren kızıma nasıl davranmalıyım nelere dikkat etmeliyim?

Ergenliğe giren kız çocuğu her açıdan hassasiyetleri artmış bir çocuktur. Duygusal ve fiziksel kırılganlıkları hat safhadadır. En ufak laftan alınabilir, kalbi kırılabilir ve bu dönemde özellikle kendine küsmeye son derece meyillidir.

Ergenliğe giren kızıma nasıl davranmalıyım diyen anne ve babaların bu dönemde çok dikkatli olması gerekir.

Fiziksel değişimini şaka konusu yapmayın

Ergenlik dönemindeki kız çocuklarında göğüs büyümesi genellikle bir göğüsten başlar. Bir göğsü hafif büyümüşken diğeri hala dümdüz kalabilir. Bunu şaka konusu yapmayın. Bunun son derece normal olduğunu ve kısa bir süre sonra her iki göğsünün eşitleneceğini kendisine söyleyin.

Kanamadan utanmasına sebep olacak söylemlerde bulunmayın

Yapılan bir araştırmaya göre, ülkemiz genç ve orta yaşlardaki kadınların çoğu marketten pet alırken hala utanmakta. Çünkü pek çok anne kızına bunun saklanması gerektiğini sezdiriyor ve kız çocuğu da kendince bu durumun utanılacak bir şey olduğuna dair olumsuz bir inanç geliştiriyor. Regl döneminin üreme çağına gelmiş her kadın için doğal bir süreç olduğunu ve bunda utanılacak bir şey olmadığını kendisine mutlaka anlatın. Aksine bunun bir sağlık belirtisi olduğunu da ekleyin. Neden regl olunduğunu, yani döllenmemiş yumurtaların kendini yok ederek yeni yumurta üretimi için bu kanamanın gerçekleştiğini anlatın. Ergenliğe giren kızıma nasıl davranmalıyım diyen ebeveynlerin en dikkat etmesi gereken detaylardan biri budur.

Namus simgesi haline getirmeyin

Ergenlik dönemini ve hayatının ileriki dönemlerini sağlıklı bir zihin yapısıyla devam ettirmesi için karşı cinsten korkmasına sebep olacak söylemlerde bulunmayın. Kadınlığı namus simgesi haline getirmeyin, korkutmayın. Kendini sakınması ve koruması konusunda vereceğiniz telkinleri kıvamında tutun. Yapılan araştırmalardan çoğunda görülmüştür ki günümüz kadınlarının çoğu içten içe erkeklere karşı gizli bir öfke duymakta. Bunun en büyük sebebi ergenliğe giren kız çocuklarına kendilerini korumaları konusunda bilinçsizce söylenmiş telkinler.

Cinsellikten soğutmayın

Bizimki gibi toplumlarda en çok yapılan hatalardan biridir. Ebeveynlerin sergilediği bazı davranışlar ve ifade ettikleri sözlerle çocukların zihninde cinsellik tu kaka şeklinde algılanır. Örneğin, çocuğun yanında anneye yaklaşan babaya verilen ‘Dur, ne yapıyorsun? Yapma!’ gibi tepkiler bunu gören çocukta tensel yakınlaşmanın kötü bir şey olduğu algısı yaratır. Ya da televizyon izlerken karşınıza çıkan bir öpüşme sahnesinde hemen kanalı değiştirmeniz, ‘Terbiyesizler’ gibi olumsuz sözler söylemeniz gibi tavırlar da çocuk zihninde aynı şeyi yaratır. Lütfen bunu yapmayın. Aksi halde evlendiği zaman kocasının kendisine yaklaştığı her an kızınız için işkenceye dönecektir.

Ergenliğe giren kızıma nasıl davranmalıyım sosyal hayatında ne gibi düzenlemeler yapmalıyım?

Ergenliğe giren kızıma nasıl davranmalıyım diyen ebeveynlerin en dikkat etmesi gereken konulardan biri kızının sağlıklı bir sosyal hayatı olmasıdır. Arkadaşlarıyla etkileşimde olmasını sınırlamayın. Gözünüz onları rahatsız etmeyecek şekilde üzerlerinde olabilir, kontrollerinizi tabi ki yapabilirsiniz ama bunu yaparken onu ve arkadaşlarını rencide edecek tavırlar sergilemeyin. Aşk hayatına saygı duyun. Okulda mutlaka ilgisini çeken erkekler olacaktır. Onlar hakkında konuşmasını ve sizden tavsiye almasını engellemeyin. Kızınızla her şeyi açıkça konuşmaktan çekinmeyin. Çünkü olabilecek tehlikeleri en iyi bu şekilde tespit edebilir ve böylece yumurta kapıya dayanmadan riskleri yok edebilirsiniz. Ben kızımla böyle şeyler konuşamam diyen bağnaz bir anne olmayı seçerseniz yaşadıklarını sizle paylaşmayı keser. Bu da korktuğunuz şeylerin başınıza gelmesine sebep olabilir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş yap

Kayıt ol

Şifre sıfırla

Lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin, e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturmanızı sağlayacak bir bağlantı alacaksınız.